Sunday, 13 November 2011

LINUS - Bahasa Malaysia ( Literasi )

Tiada Kursus kepada Pelaksana LINUS TEGAR      Hampir 90% guru-guru LINUS Tahun 2, 2011 telah mengikuti Kursus LINUS Tahun 2. Tahniah kepada yang telah terlibat dan kepada yang akan mengikuti kursus tersebut, bersedialah dengan ilmu yang secukupnya. Dalam usaha memberikan pendedahan kepada guru LINUS Tahun 2 tentang Modul Guru dan Murid LINUS Tahun 2, sama ada sedar atau tidak, ada satu kumpulan yang amat penting dalam menentukan berjaya atau gagal LINUS Tahun 3, 2012 iaitu guru-guru pemulihan khas yang merupakan pelaksana utama memulihkan LINUS Tegar terpinggir dari kursus tersebut.
      Kita jangan melihat perkara ini secara negatif dan menyalahkan orang itu dan orang ini. Jalan mudah dan murah yang boleh kita ambil ialah semua guru LINUS Tahun 1 dan 2 yang telah tamat kursus LINUS mestilah memberikan kursus dalaman dalam masa terdekat ini dan pastikan kecairan maklumat diminimakan. 
      FasiLINUS mestilah dimaklumkan tentang tarikh kursus dalaman di sekolah masing-masing bagi memberi ruang kepada FasiLINUS memberikan bimbingan yang diperlukan. Guru Pemulihan Khas mesti didedahkan dengan penggunaan Modul Guru dan Murid Tahun 1 dan 2. Ini merupakan modul utama dalam pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran LINUS dan LINUS Tegar. Bersama-samalah kita memikirkan dan melaksanakan yang terbaik.

PROJEK GERAK GEMPUR LINUS DAN PEMULIHAN KHAS DI SEKOLAH MURID ORANG ASLI, PENAN DAN PRIBUMI
      Projek gerak gempur ini sedang berjalan di Cameron Highland. Sebanyak 16 buah sekolah  terlibat dalam projek ini. Bermula 8 November dan berakhir 10 November 2010. Selepas ini, projek ini diteruskan di Kelang, Selangor pada 10-12 November 2010. Cabaran dalam melaksanakan projek gerak gempur ini amat tinggi. 


PROGRAM GERAK GEMPUR LINUS DAN PEMULIHAN KHAS ORANG ASLI, PENAN DAN MASYARAKAT PRIBUMI KINI DI MIRI, SARAWAK
      Program Gerak Gempur ini kini di Miri mulai 25 Oktober hingga 27 Oktober 2010. Seramai 23 orang guru LINUS dan Pemulihan Khas telah didedahkan dengan pendekatan, strategi, teknik dan BBM bagi meningkatkan tahap celik huruf pelajar asli, penan dan masyarakat pribumi. Pada 27-30 Oktober ini pula gerak gempur ini diteruskan di Kota Kinabalu. Banyak pengalaman yang dapat ditimba melalui perkongsian pengalaman dengan guru-guru yang mengajar orang asli, penan dan masyarakat pribumi.

      Sebelum ini program gerak gempur ini telah dijalankan di Ledang dan Kuantan. Di Ledang dan Kuantan, program ini disertai juga oleh Guru Besar-Guru Besar dari sekolah orang asli. Inilah usaha yang dapat dilakukan demi memastikan semua murid berhak celik huruf dan nombor. Pengalaman ini akan kita kongsi bersama melalui blog ini pada masa akan datang. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

0 comments:

Post a Comment